>
1. GWIAZDKI JACUSIA
1 mały burak ok. 120 g
125 g wędzonego pstrąga (lub innej niezbyt tłustej ryby)
2 żółtka ok. 40 g
5 listków świeżego rozmarynu
Łyżka oleju lnianego ok. 15 g
Szklanka mąki gryczanej ok. 140 g
Otręby do oprószenia
Burak obieramy i ucieramy na małych oczkach tarki. Wędzoną rybę ucieramy w malakserze z żółtkami, rozmarynem i olejem. Powstałą masę dodajemy do startego buraka. Mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy kleiste, ale dające się uformować ciasto. Układamy je między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wałkujemy. Gdy będzie miało grubość mniej więcej 5 milimetrów, wykrawamy dowolne ciastka. U nas gwiazdki. Gwiazdki Jacusia, bo to pierwsze święta z naszym małym znajdkiem Jacusiem.
Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i oprószamy otrębami. Pieczemy w piekarniku nagrzanaym do 180 stopni przez 15 minut.
2. RYBNE KULKI
Pół kilo świeżych śledzi 500 g
1 marchew ok. 50 g
Szczypta posiekanego koperku
Pół szklanki ugotowanego ryżu ok. 60 g
Jajo ok. 60 g
Mąka pszenna razowa ok. 70 g
Śledzie (ze skórą i z ośćmi, ale koniecznie niesolone) gotujemy przez pół godziny razem z marchewką. Odsączamy je i studzimy. Na pozostałym wywarze możemy ugotować psi obiad, lub poprostu polać nim psie chrupki. Warto przecedzić, żeby pozbyć się ości.
Ostudzone śledzie mielimy dwukrotnie, lub nawet trzykrotnie. Żadna ostka nie może się uchować w całości, ale pozbywać się ich szkoda. Zmielone dobrze wpływają na układ kostny psa. Mielimy również marchewkę, lub drobno ją kroimy.
Dodajemy pozostałe składniki oprócz mąki i mieszamy. Warto pozostawić na pół godziny pod przykryciem, żeby ryż wchłonął nieco wilgoci.
Na koniec dodajemy mąkę „na oko”. Dodajemy po trochu i wyrabiamy, zupełnie jak mięso na kotlety. Dodajemy tyle mąki, aż ciasto da się uformować w kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Układamy je na papierze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut. Po upływie tego czasu sprawdzamy, czy są zarumienione i twarde z wierzchu. W środku powinny pozostać miękkie i soczyste. Przechowujemy w lodówce. Można mrozić.
Przepisy powstały specjalnie dla czytelników Dogosfery , a ich twórcą jest Zuzanna Ingielewicz, autorka książki „Przysmaki na psie smaki” .
Pamiętajmy, że nie wszystkie spożywcze produkty są bezpieczne dla naszych psów.
Na co uważać w Święta