Specyfika żywienia poszczególnych gatunków zwierząt wymaga stosowania odpowiednich dawek pokarmowych. Gatunki różnią się budową anatomiczną, fizjologią trawienia, co ściśle przekłada się na ich zapotrzebowanie oraz rodzaj stosowanej diety. Aby zwierzęta żyły długo i w pełni zdrowia, należy dostarczać im wszystkich niezbędnych składników pokarmowych w optymalnych ilościach oraz uwzględniać ich specjalne wymagania. Dlatego w żadnym wypadku nie należy stosować „resztek ze stołu” w żywieniu psów i kotów, oraz karm przemysłowych przeznaczonych dla psów w żywieniu kotów i na odwrót.
„Ludzkie jedzenie” zawiera zbyt dużo węglowodanów, zarówno przyswajalnych takich jak skrobia oraz strukturalnych czyli włókna, natomiast zbyt mało białka w stosunku do zapotrzebowania tych zwierząt. Ponadto, przyprawy używane w kuchni źle wpływają na trawienie u psów i kotów oraz mogą powodować uszkodzenia nerek. Karmy przemysłowe wysokiej jakości zawierają składniki pokarmowe i energię w odpowiedniej ilości czyli spełniają zalecane profile żywieniowe dla poszczególnych gatunków. Stosowanie ich jest bezpieczne, biorąc pod uwagę rekomendacje producenta znajdujące się na opakowaniu. Nieodpowiednie dawkowanie może przyczyniać się do zaburzeń metabolicznych wywołanych niedoborem lub nadmiarem energii i składników pokarmowych.
Różnice w budowie anatomicznej i funkcjonowaniu organizmu u psów, kotów i ludzi
Wyszczególnienie |
Pies |
Kot |
Człowiek |
Stosunek masy przewodu pokarmowego do masy ciała |
2,7% u ras dużych 7% u ras małych |
2,8 do 3,5% |
11% |
Powierzchnia pola węchowego, cm2 |
60 do 200 |
20 |
2 do 3 |
Komórki węchowe, milionów |
70 do 220 |
60 do 65 |
5 do 20 |
Kubki smakowe |
1700 |
500 |
9000 |
Uzębienie, szt. |
42 |
30 |
32 |
Żucie |
bardzo krótkie |
brak |
długie |
Enzymy trawienne w ślinie |
brak |
brak |
obecne |
Czas jedzenia |
1 do 3 minut |
kilka posiłków |
1 godzina |
Pojemność żołądka, l |
0,5 do 8 |
0,3 |
1,3 |
pH żołądka |
1 do 2 |
1 do 2 |
2 do 4 |
Długość jelita cienkiego, m |
1,7 do 6 |
1 do 1,7 |
6 do 6,5 |
Długość jelita grubego, m |
0,3 do 1 |
0,3 do 0,4 |
1,5 |
Ilość flory bakteryjnej /g treści jelit |
10000 |
10000 |
10000000 |
Czas pasażu jelitowego, godz. |
12 do 30 |
12 do 24 |
30 do 120 |
Zapotrzebowanie dla dorosłych, % sm |
|||
na białko |
20 do 40 |
25 do 40 |
8 do 12 |
na tłuszcz |
10 do 65 |
15 do 45 |
25 do 30 |
na węglowodany |
bardzo małe |
bardzo małe |
60 do 65 |
Rodzaj diety |
względny mięsożerca |
bezwzględny mięsożerca |
wszystkożerca |
dr Olga Lasek