Pies nie kot, nie człowiek

 

Specyfika żywienia poszczególnych gatunków zwierząt wymaga stosowania odpowiednich dawek pokarmowych. Gatunki różnią się budową anatomiczną, fizjologią trawienia, co ściśle przekłada się na ich zapotrzebowanie oraz rodzaj stosowanej diety. Aby zwierzęta żyły długo i w pełni zdrowia, należy dostarczać im wszystkich niezbędnych składników pokarmowych w optymalnych ilościach oraz uwzględniać ich specjalne wymagania. Dlatego w żadnym wypadku nie należy stosować „resztek ze stołu” w żywieniu psów i kotów, oraz karm przemysłowych przeznaczonych dla psów w żywieniu kotów i na odwrót.

„Ludzkie jedzenie” zawiera zbyt dużo węglowodanów, zarówno przyswajalnych takich jak skrobia oraz strukturalnych czyli włókna, natomiast zbyt mało białka w stosunku do zapotrzebowania tych zwierząt. Ponadto, przyprawy używane w kuchni źle wpływają na trawienie u psów i kotów oraz mogą powodować uszkodzenia nerek. Karmy przemysłowe wysokiej jakości zawierają składniki pokarmowe i energię w odpowiedniej ilości czyli spełniają zalecane profile żywieniowe dla poszczególnych gatunków. Stosowanie ich jest bezpieczne, biorąc pod uwagę rekomendacje producenta znajdujące się na opakowaniu. Nieodpowiednie dawkowanie może przyczyniać się do zaburzeń metabolicznych wywołanych niedoborem lub nadmiarem energii i składników pokarmowych.

Różnice w budowie anatomicznej i funkcjonowaniu organizmu u psów, kotów i ludzi

 

Wyszczególnienie

Pies

Kot

Człowiek

Stosunek masy przewodu pokarmowego do masy ciała

2,7% u ras dużych

7% u ras małych

2,8 do 3,5%

11%

Powierzchnia pola węchowego, cm2

60 do 200

20

2 do 3

Komórki węchowe, milionów

70 do 220

60 do 65

5 do 20

Kubki smakowe

1700

500

9000

Uzębienie, szt.

42

30

32

Żucie

bardzo krótkie

brak

długie

Enzymy trawienne w ślinie

brak

brak

obecne

Czas jedzenia

1 do 3 minut

kilka posiłków

1 godzina

Pojemność żołądka, l

0,5 do 8

0,3

1,3

pH żołądka

1 do 2

1 do 2

2 do 4

Długość jelita cienkiego, m

1,7 do 6

1 do 1,7

6 do 6,5

Długość jelita grubego, m

0,3 do 1

0,3 do 0,4

1,5

Ilość flory bakteryjnej /g treści jelit

10000

10000

10000000

Czas pasażu jelitowego, godz.

12 do 30

12 do 24

30 do 120

Zapotrzebowanie dla dorosłych, % sm

na białko

20 do 40

25 do 40

8 do 12

na tłuszcz

10 do 65

15 do 45

25 do 30

na węglowodany

bardzo małe

bardzo małe

60 do 65

Rodzaj diety

względny mięsożerca

bezwzględny mięsożerca

wszystkożerca

 

 

dr Olga Lasek

 

 

reklama-sklep (1)

Najnowsze wpisy

adsense